ponedjeljak, 27. travnja 2015.

Božanstvena torta


Za kore:
- 14 jaja
- 24 kašike šećera u prahu
- 14 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika brašna

Za fil:
- 1 l mleka
- 14 žumanaca
- 10 kašika šećera
- 10 kašika brašna
- 250 g šećera u prahu
- 300 g margarina
- 150 g mlevenih oraha
- 300 g čokolade za kuvanje
- 1/2 l slatke pavlake

Priprema:

1. Umutiti 7 belanaca sa 12 kašika šećera, 7 kašika mlevenih oraha i 3 kašike brašna. Kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu i peći na 180 C dok ne porumeni.
 
2. Postupak ponoviti još jednom kako bi se dobile dve kore.
 
3. U šerpu sipati 700 ml mleka, dodati šećer i staviti da proključa. Posebno umutiti 200 ml mleka sa žumancima i brašnom, pa sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
 
4. Penasto umutiti 250 g margarina sa šećerom u prahu pa dodati u ohlađenu smesu od žumanaca i dobro umutiti.
 
5. Mlevene orahe popariti sa 100 ml vrelog mleka.
 
6. U jednu tećinu žutog fila dodati poparene mlevene orahe, a u ostale dve trećine dodati 200 g otopljene čokolade.
 
7. Prvu koru premazati filom od čokolade, a potom naneti polovinu umućene slatke pavlake.
 
8. Prekriti drugom korom, premazati filom od poparenih oraha, pa drugom polovinom slatke pavlake.
 
9. Otopiti preostalu čokoladu sa malo margarina i preliti preko torte. Ukrasiti po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar