- 6 belanaca
- 6 kašika šećera kristala
- 6 kašika mlevenog plazma keksa
- 1 kašika kakaoa
Za fil:
- 30 žumanaca
- 30 kašika šećera kristala
- 400 g maslaca
- 250 g kisele pavlake
- 350 g mlevenog plazma keksa
- 250 g bele (ili crne) milka čokolade
Za ukrašavanje:
- 5 dl (300 g) slatke pavlake (ili šlag)
Priprema:
1. Pripremiti 5 komada pek-papira,
nešto većih dimenzija od veličine kalupa u kojem će se peći kore. Na
papir staviti obruč kalupa i grafitnom olovkom iscrtati konture po pek
papiru. Svaki papir okrenuti na drugu stranu, tako da grafitni trag
ostane sa donje strane, a na gornju stranu će se sipati masa za koru.
2. Umutiti čvrst sneg od belanaca,
dodavati kašiku po kašiku šećera, pa isključiti mikser i dodati mlevenu
plazmu i kakao, pa laganim pokretima varjačom sve izjednačiti. Izručiti
na pek papir i lopaticom ravnomerno rasporediti do iscrtanih kontura.
3. Umutiti i drugu koru na isti
način, rasporediti po pek papiru, pa tek onda uključiti rernu da se
greje na 170 C. Mutiti i treću koru, a za to vreme se rerna zagrejala.
Na podlogu kalupa pažljivo prevući prvi pek papir, staviti obruč i peći
oko 8-10 minuta. Za to vreme rasporediti umućenu treću masu na pek
papir. Dalje naizmenično pripremati i mutiti ostale kore, vaditi iz
rerne ispečene i stavljati sledeće da se peku.
4. Pri odvajanju belanaca za kore,
žumanca odmah stavljati u lončić sa duplim dnom za kuvanje fila na pari.
Kada su odvojena žumanca i od pete kore, dodati šećer i malo umutiti
mikserom, da žumanca pobele. Staviti odmah da se fil kuva i povremeno
mešati varjačom. Kuvati fil na pari oko 15 minuta na umerenoj
temperaturi. Pred kraj kuvanja staviti malo fila na tacnu i kad se
prohladi, proveriti da li je kuvan (da se ne razliva po tacni). Ohladiti
ga potpuno, da se u njemu ne bi rastopili maslac i čokolada.
5. Dok se fil hladi, skinuti pek
papir sa kora, penasto umutiti maslac koji je odstajao na sobnoj
temperaturi i naseckati belu milka čokoladu na sitne kockice.
6. U umućen maslac dodavati ohlađen fil od žumanaca i dobro umutiti da se sve sjedini.
7. Dodati kiselu pavlaku i mlevenu plazmu i sve sastaviti mućenjem.
8. Na kraju dodati kockice čokolade i dobro izmešati varjačom.
9. Filovati kore filom, ravnomerno ga nanoseći na svaku koru. Celu tortu, odozgo i okolo, premazati filom.
10. Za ukrašavanje torte umutiti
slatku pavlaku ili 300 g šlaga u prahu sa 1,5-2 dl hladne vode i
premazati celu tortu odozgo i okolo. Ukrasiti po želji.
11. Pripremiti dan ranije i ostaviti tortu da odstoji.
Nema komentara:
Objavi komentar